Детска дентална медицина

Стоматологичното лечение на детето е много важно, но изисква специален подход – както от страна на зъболекаря, така и от страна на родителите. Младият пациент често се страхува да седне на зъболекарския стол, а инструментите на лекаря предизвикват страх у него.

Не е задължително обаче да е така! Има начини да накарате детето си да се чувства спокойно при зъболекаря и да не свързва посещението си с неприятни спомени. Струва си да се погрижите за това, тъй като лечението на млечните зъби е от решаващо значение за правилното развитие на детето.

Не отлагай здравето на своите зъби, запази час при нас

Лечение на млечни зъби

Здравата уста на детето създава оптимална среда първо за развитието на млечните зъби, а след това и за развитието на постоянните зъби. Благодарение на липсата на възпаления или кариеси не се нарушават процесите на говорене и дъвчене и челюстните структури са правилно оформени.

За млечните зъби трябва да се полагат същите грижи като за постоянните. Ето защо редовните стоматологични прегледи и консултации с детски зъболекар, са толкова важни. Те могат да открият кариеса в ранен стадий и да предотвратят развитието му. Честите посещения при зъболекаря също така просто спестяват на детето ви неприятния дискомфорт. Струва си да се помни, че колкото по-малка е степента на заболяването, толкова по-ефикасно е лечението и толкова по-малки са последствията за здравето на зъбите. В детската стоматология времето е от съществено значение – както по отношение на спирането на прогресиращия кариес, така и по отношение на това да не се налага да прекарвате дълги часове на зъболекарския стол.

Посещение за адаптиране?

Първото посещение при зъболекаря може да бъде обезпокоително за детето. Нова обстановка, миризми, непознати хора, оборудване и инструменти – не е чудно, че малкият пациент често се чувства некомфортно. Затова е препоръчително да подхождате внимателно към зъболечението при зъболекаря. Добре е да започнете с т.нар. посещение за адаптация. Това е среща с детския зъболекар, по време на която не се извършват никакви лечения или медицински процедури. Тя служи за запознаване на младия пациент с операцията. Посещението позволява на детето да се запознае със зъболекаря и зъболекарските инструменти и да види, че няма от какво да се страхува. След такова посещение може да се запише час за традиционна консултация с педодонт, по време на която да се извърши преглед и, ако е необходимо, да се започне лечение на млечните зъби.

Въпреки че брекетите трябва да се поставят само на деца на определена възраст, превенцията на неправилното захабяване трябва да започне възможно най-рано. В детска възраст тя в повечето случаи се ограничава до прилагането на правилни навици и премахването на вредните. Заслужава си да се помни и хигиената на устната кухина – по време на посещението.

Анестезия в детската стоматология

Болезнено ли е зъболечението за децата? Категорично не. Възможностите, които предлага съвременната стоматология, правят посещението на зъболекарския стол удобно за малкия пациент и не е свързано с дискомфорт. Това е свързано с много компоненти, но най-важният е използването на оптимално избран вид анестезия. Най-разпространена е местната анестезия, но през последните години все по-популярна става и седацията, т.е. анестезията със смехотворен газ. Благодарение на това детето не само не изпитва болка по време на процедурата, но и е спокойно и релаксирано. Общата анестезия или анестезията е метод, който се използва в специални случаи. Ако детето не е в състояние да понесе съзнателно процедурата или е изправено пред сериозна и сложна хирургическа интервенция, това е решение, което позволява лечението да бъде извършено безпроблемно, без последиците от неприятни спомени за малкия пациент.

Детската стоматология се занимава основно с лечението на млечните зъби от кариес, пломбиране и хигиенизиране, включително процедури за флуориране, укрепващи емайла. Не по-малко важно за специалистите в тази област на денталната медицина е насърчаването на правилни навици, свързани с профилактиката и устната хигиена, сред младите пациенти. Добрите грижи за зъбите в ранна възраст определено водят до по-здрава усмивка в бъдеще.