Пародонтология

Пародонтологията е дял от стоматологията, посветен на профилактиката и лечението на пародонталните заболявания. Пародонтитът се развива, когато се натрупа плака под линията на венците и между зъбите. Понякога тази плака се втвърдява във вещество, наречено зъбен камък, което улавя плаката под линията на венците. Бактериите в плаката произвеждат киселина и токсини, които причиняват инфекция и възпаление на тъканта на венците. Вашето тяло реагира на това подуване и връзката на тъканта на венците с поддържащата кост може да се разруши.

Не отлагай здравето на своите зъби, запази час при нас

Само зъболекар може да лекува пародонтит. Чрез използването на специален инструмент, който изстъргва зъбния камък от зъбите ви и след това изглажда костта, което позволява тъканта на венците ви да се прикрепи отново. След като сте имали пародонтит, вие сте изложени на риск да го развиете отново. Поради тази причина може да се наложи да планирате по-чести посещения при зъболекаря.Признаци на заболяване на венцитеВ допълнение към червените, подути и кървящи венци, други признаци на заболяване на венците могат да включват следното:

  • Венци, които са се отдръпнали от зъбите, което кара зъбите да изглеждат по-дълги.
  • Лош дъх или лош вкус.
  • Постоянни зъби, които са разклатени или се разделят.
  • Промяна в начина, по който зъбите ви пасват един към друг, когато захапете.
  • Промяна в прилягането на частични протези.

Заболяването на венците се причинява от плака, която се натрупва по линията на венците, което може да разруши тъканите (включително костите), които помагат за задържането на зъбите ви на място. Ако не се лекува, заболяването на венците може да доведе до разклащане и падане на зъбите или до необходимост от отстраняване. Грижата за вашите зъби и редовните посещения при вашия зъболекар могат да помогнат за предотвратяване на заболявания на венците.

Анамнезата на пациента и правилно проведеният преглед ни позволяват да определим състоянието на пародонта и нуждите на пациента от лечение.

Много е важно да се оцени хигиената на устната кухина, тъй като натрупването на зъбен камък е основната причина за възпаление в тази област.

Лекарят назначава рентгенологични изследвания, като панорамни рентгенови снимки, които са се превърнали в стандарт за диагностициране на пародонтални заболявания. Често се използват биологични тестове за определяне на количеството бактерии, причиняващи пародонтит, в изследваните тъкани.