Ендодондия

Ендодонтията спасява зъби, увредени от кариес. Днес благодарение на ендодонтията не е необходимо да се премахват засегнатите зъби. Можем да удължим живота на естественото си съзъбие и да се радваме на правилна функция на захапката в продължение на години.

В резултат на небрежна орална хигиена, недостиг на флуорид или консумация на сладки храни се развива кариес. Бактериите разрушават все по-дълбоките слоеве на зъба и накрая достигат до пулпата. Заразената тъкан, която е богато кръвоснабдена и инервирана, става болезнена.

Не отлагай здравето на своите зъби, запази час при нас

Лечението трябва да се проведе незабавно, не само заради неприятните усещания или неблагоприятния козметичен ефект, но и заради сериозните здравословни усложнения, като например инфекциозен ендокардит.

Тук на помощ идва консервативната стоматология с лечението на кореновите канали, което има за цел да отстрани възпалената пулпа, да дезинфекцира образувалата се кухина и да запълни празните, почистени канали със специални материали, обикновено гутаперча.

Ендодонтията се състои от 4 последователни етапа:

 • подготовка на коронката на зъба;
 • отстраняване на целулозата
 • дезинфекция;
 • пълнене.

Подготовката на коронката позволява на зъболекаря да навлезе дълбоко в зъбната кухина. Диаметърът на отвора трябва да е достатъчно голям, за да не се разрушат инструментите, използвани в следващите етапи на процедурата. На следващия етап зъболекарят отстранява пулпата и почиства каналите. Работи с дълги, тънки свредла. Той унищожава и евакуира инфектираната, възпалена тъкан. Цялата операция се извършва под местна упойка, така че няма страх от болка. След дезинфекция с препарати, обикновено на основата на хлор или калциев хидроксид, кухината се подсушава. Сега може да се пристъпи към пълнене. За тази цел обикновено се използва гутаперча – естествен материал, подобен на каучука. Тук приключва работата на ендодонта. Остава само да се назначи последваща среща. Ако зъбът е силно увреден, е добре да се помисли за протезиране.

В зависимост от предпочитания от зъболекаря метод, цялото лечение може да бъде завършено в рамките на едно или две посещения.

Основната разлика в двата подхода е в жизнеността на пулпата. Избраното лечение включва отстраняване на жива тъкан под местна анестезия. При този подход зъболекарят може да завърши процеса на лечение в рамките на едно посещение, макар и продължително (времето, прекарано на зъболекарския стол, обикновено е 1 – 3 часа).

Когато горепосоченият метод не е възможен (например при пациенти с хемофилия), се използва екстирпация на пулпата след нейното умъртвяване. При първото посещение зъболекарят подготвя коронката и инжектира вещество, което разрушава вътрешните тъкани на зъба („отравяне на зъба“), а при второто посещение отстранява некрозата и запълва каналите. Интервалът между сеансите обикновено е от една до две седмици.

Сред индикациите за лечение на коренови канали са:

 • пулпит и други патологични състояния (абсцес, гангрена, некроза);
 • широкообхватни кариозни лезии;
  лечение на зъби преди протезиране;
  периапикални лезии.
 • Интересно е, че брекетите не са противопоказание за лечение на коренови канали; въпреки това лекарите съветват да се изчака няколко месеца след ендодонтията, за да се пристъпи към ортодонтия.


През последните години ендодонтските техники и процедури претърпяха значително развитие. Особеният напредък се дължи на широкото използване на машини като микроскоп или ендометър.

Лечението на кореновия канал под микроскоп е един от съвременните и безопасни методи. Благодарение на подходящото увеличение зъболекарят има по-добър контрол върху всички действия в устната кухина. Микромащабът гарантира по-точна ревизия и по-малка вероятност от грешка или пропускане на възпалена зона. Тук дори брекетите не пречат!

Лечението на кореновите канали, т.е. отстраняването на зъбната пулпа и заместването ѝ със специални материали, е модерен и широко използван метод за спасяване на зъби, увредени от кариес. Самата процедура не е сложна и има малко противопоказания, но само с едно посещение успяваме да спасим един зъб и да се освободим от болката.