Почистване на зъбен камък

Отстраняването на зъбен камък е безопасна стоматологична процедура. Редовното почистване ви позволява да поддържате устна хигиена и да се радвате на привлекателна и здрава усмивка.

Зъбният камък се определя като твърди отлагания с жълтеникав цвят, които се натрупват по повърхността на зъба. Той се образува в резултат на минерализацията на зъбната плака.

За зъбен камък се говори, когато отлаганията са толкова твърди, че не могат да бъдат отстранени самостоятелно, например с конец за зъби – необходима е специализирана помощ…

Не отлагай здравето на своите зъби, запази час при нас

В нашата дентална клиника Вира Дент използваме устройство, което е номер 1 в света в тази област, за почистване на зъбен камък.

AIRFLOW® Prophylaxis Master е уникално решение за профилактика и лечение. Създадено за интензивна професионална употреба, устройството се характеризира с уникална ергономичност, прецизност, лесна поддръжка и съответствие с най-високите хигиенни стандарти.

Разработен в изследователския център на EMS след повече от 100 000 часа на технически и клинични тестове,в колаборация с водещи дентални лекари и хигиенисти от цял свят. EMS е водещ производител на прецизни медицински изделия за стоматологична профилактика, ортопедия и урология. С повече от 800 квалифицирани и специализирани служители, компанията продължава повече от 200-годишна традиция на швейцарския Vallée de Joux. Виж повече…

Какво се съдържа в зъбния камък?

  • Бактерии
  • Остатъци от консумираните ястия
  • Минерали (фосфор и калций)
  • Вещества, които се съдържат в слюнката ни.


Зъбния камък се нартупва:

супрагингивален зъбен камък – разположен над линията на венците, по-лесно видим и сравнително лесен за отстраняване.

Важно ли е премахването на зъбните отлагания за устната хигиена?

Редовното отстраняване на зъбния камък е важен въпрос за хигиената на устната кухина, поради което е препоръчително да се извършва редовно. Важно е да запомните, че при липса на намеса зъбният камък ще продължи да се натрупва и втвърдява, като ще доведе до сериозни усложнения.

Какви могат да бъдат последствията от неотстраняването на зъбния камък:

  • развитие на кариес,
  • неприятна миризма от устата,
  • кървене на венците,
  • свръхчувствителност на зъбите и венците,
  • пародонтит, който може да доведе дори до загуба на зъби.

Колко често се прави почистване на зъбите?

Веднъж годишно трябва да се прави почистване на зъбите, но има хора, които са по-предразположени към образуване на зъбен камък – пушачите и хората, които пият много кафе или чай, принадлежат към рисковата група. В тези случай е препоръчително да се подлагате на тази процедура веднъж на всеки шест месеца. Профилактиката ще ви помогне да поддържате правилна орална хигиена и да избегнете по-сериозни процедури като лечение на коренови канали или изваждане на зъб.